LEDLİ DEKOR ÜRÜNLERİ,LEDLİ REKLAM ÜRÜNLERİ,
LED AYDINLATMANIN HAYAL KIRICI ve HÜSRANLA GEÇEN POPULERLİK SÜRECİ
Hazırlayan: 1 Aytaç Dürgen Elektrik-Elektronik Teknik öğreten
Türkiye'de led sektörünü genişlemekte ve led kullanımın hızla artmaktadır.Neredeyse her yerde led ürünlerini satışına reklamına yada bir tanıtım broşürüne rastlamaktayız.
Fakat bu denli geniş kitlece satışta tutulan ve talep gören bu ürünün be denli yaygınlaşması bilinçli bir şekilde olmamaktadır. Sahadaki sahipsiz kalmış uygulamalar Türkiye'nin adeta Led çöplüğüne döndüğünü göstermektedir.
Bu içler acısı durumun görmezden gelinen bizce birkaç sebebi şunlardır.
* Led ve led ürünlerinin hemen hemen her sektöre hitap eden geniş kitlelere ulaşabilir olmasından gelen çekiciliği
*Bilgi Yeterliliği ve teknik deneyimi olmayan alıcı ve satıcı bilinçsizliği
*Henüz yaşlanma ömürlerini bilinmeyen ürünlere teoriden hareketle yersiz süreli garantilerin ve taahhütlerin sunulması.
*Teoride led 100.000 saat ışık verirken uygulamadan 5000 saati bile görmeden ürünler çöp olmaktadır
*Led ile ilgili alışıla gelmiş teoriden hareketle bu ürün hayatta bozulmaz düşüncesiyle ya çok düşük fiyatlarla yada dudak uçuklatan fiyatlarla satışlarının yapılması.
*Ve tabii ki yerli üretiminin yapılmaması ve hızlı ticaret anlayışı ile standartlara uyulmadan yurtdışından gemiler dolusu gelen led ürünleri
*Yasa koyucuların maalesef ki yurt dışından gelen ürünleri tanıyacak kişiler tarafından muayenelerinin yapılamamamsı.
Doğru bir ürünün yanlış ürün denilip gümrük problemlerinin yaşanması yanlış bir ürünün doğru ürün olarak değerlendirilip piyasaya çıkartılması.
Bu sorunların ortaya çıkmasına sebep olan başlıca seçenekler.
SEKTÖRÜN ÇEKİCİLİĞİ ve POPÜLERLİĞİ
Led , reklam,Açıkhava reklamcılığı,sunum konferans hizmetleri, dekorasyon,açık kapalı aydınlatma,otomotiv sektörlerinde neredeyse artık vazgeçilmez ürün statüsünü almış ve
genelde en ekonomik modelleri tüketiciler tarafından arz edilmeye başlamıştır.
Ledli ürünlerin imalatının ve montajının neredeyse bir lehim makinası ve bir tornavida ile üretilebiliyor olması bu işi bende yaparım fikri doğurmakta bilgisiz bir çok kişiyi sektöre sokmaktadır
Bu durumlar kalite fiyat ilişkisinde alt seviyeye yönelimi mecbur etmiştir.İthalatçılar alt segment ürünleri getirmekte maddi gücü yerinde olan hemen herkes
kendini çinden mal getirmekle vazifelendirmekte ve sorun her geçen gün daha da artmakta.
Led ile ilgili teknik bilgi ve ürün seçimi konusunda detaylı bilgiye haiz olmuş kişiler sektörde maalesef yer almamakta veya yer alan uzman kişilerin sayısı da yetersiz kalmaktadır.
Bu durum küçük ölçekli şahıs firmalarında olduğu gibi büyük teknoloji şirketlerinde de aynıdır.Bazı büyük firmaların ürettikleri ürünlere bakınca fiyatlarının yerlere indirilmesi her önüne gelenin satması,
Ürünlerine garanti şartlarını kapsamaması ve üretiminin çin ama markasının Türk olması dünya çaplı firmalarımızda bile led ve ledli ürünlerinin detaylarını bilmeden ürün ithal ettiklerini gözler önüne sermektedir.
LED ÜRÜNLERİNİN TÜRKİYEDEKİ ÜRETİM DURUMU
Ülkemizde led (Light Emiting Diode) (Işık Yayan Diyot) üretimi bir kaç girişimci firma tarafından denense de sektördeki yatırım hacmi yüksek firmaların üretimi değil de
ithalatı tercih etmeleri sebebi ile led üretimi maalesef yapılamamaktadır. Ana sarf malzemesinin üretilememesinden dolayı ledli ürünlerinde üretilmesi oldukça kısıtlıdır.
Ülkemizde teknik ürünlerin imalatına ilişkin teşvikler oldukça cezbedici ve geniş kapsam sunsa da bu teşvikleri devlet yerli ve yerinde üretimi teşvik için sunsa da
teşvikten faydalananların büyük çoğunluğunun sadece teşviki alabilme şartlarınca faaliyetler hazırladıkları açıkça ortadadır.
Teşvik alabilmek için kurulan firmalar teşvik kapsamı süresince faaliyetlerini devam ettirmekte bu sürenin ardından kepenk indirmekte ve sonuç hayal kırıcı olmaktadır.
Bu konuda teşviklerin üretmek için gerekeni sağlamaktansa üret getir getirdiğinde teşvik al mantığında olması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu yapının Osmanlı Devletinde ÇİTBOZAN VERGİSİ olarak yıllarca uygulandığını biliyoruz. Bu kanunun içeriği şöyledir: Tarlasını ekip mahsul sunana toprağı genişletilir sunmayanın ise belli bir süreden sonra toprağı devlete geri alınırdı. Bu kapsamda bir kanunun üretimi artıracağı ve teşviklerin hakkını vereceğini düşünüyoruz.üretim için devletin teşviki ile alınan makine ve işletme faaliyetlerine 3 4 yıl gibi süre ile son veriyor yada yönelim değiştiriyorsa bizce devlet makine ve tesisin satışına izin vermemelidir
BİLGİSİZ ve DENEYİMSİZ İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER
Led ürünleri neredeyse maddi imkanı yerinde olan bir çok kişi tarafından getirilmekte yurt içinde satışları yapılmaktadır. İthalatçı firmaların büyük çoğunluğu kendilerini sadece ürünü satmakla yükümlü tutup geri plan teknik desteği sunmamakta yada Sunamamaktadır. Bu durum sektörü adeta led ve ledli ürünler çöplüğüne çevirmiştir. Her ürün getiren pazarlama teknikleri sebepi ile demiri adeta altın gibi sunmakta yanlış ürün yanlış fiyatlarla yanlış kişilerce satılmakta.
Bu durum müşteri ve satıcı arası ilişkiyi bozmakta genel olarak müşteriler bu alış verişi zararla kapatmaktalar.Bu gibi sebeplerden ithalatçılar yada toptan satıcılar ürünlerin fiyatını maliyetininde altına düşerere satışa geçmelerine sebep oluyor. Bu durum gerçekten sektöre emek veren konusunda uzmanlaşmış doğru ürün satışı yapan firmaları zor duruma sokarak kaliteli ürünü piyasa fiyatlarının kötü mallar yüzüne düşmesi sebebi ile düşük fiyata satışa zorluyor. Bu durumda ürün geliştirilmesinin önünü kapatıyor.
OLASI ÇÖZÜMLER
Konunun çözümü ile alakalı bizce yasa koyucunun ihtisas sahibi kişilerce bir işin yapıldığının alt yapısı düzenlenmeli manavın Et ,kasabın Çimento, nalburun Domates satmasının yada satmaya çalışmasının önlemi alınmalıdır.
Üniversiteler bir çok teknik konuda sadece içeriğin başlığını anlatmakta içeriğinden ise hiç bahsedilmeden konu geçilmekte ve uygulama örnekleri gösterilmekte yada
anlatılmamaktadır.Üniversite yerleşkelerinin etraflarına yada bir çok internet sitelerine bakıldığında ödev yapım ofisleri yada internet siteleri fazlasıyla yer almaktadır. Bu durumun çokluğu üniversitelerin sadece
LED sektöründe değil bir çok sektörde bilgisiz özgüvensiz iş bitirme yeteneği zayıf bir grup mezun etmektedir. (burada emek veren çabalayan
mesleğinde kendini geliştiren üniversite imkanlarını kullanarak mesleklerinde uzman olmaya çalışan ve uzman olan kişiler bahsi geçen grup dışındadır)
Buda bilgisiz deneyimsiz Mühendis teknik insanların sektörde maalesef ki bocalamasına yanlış proje yönetimine yada yanlış ürünler seçilmesine sebep oluyor.
Bu durumlar göze alındığında üniversitelerin geniş kapsamlı eğitiminin yanında öğrencileri uzmanlaşmaya da yönlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bir başka husus ise yasa koyucunun belirlediği yasaları uygulayanlarının ya yanlış uyguladıkları yada formalite yerine gelsin amacı ile uygulanmakta olduğunu düşünüyoruz.
Piyasada CE TSE LVD EMC... evraklarına sahip onbinlerce hatta yüzbinlerce ürün pazarda satılmakta ancak kullanılmaya başlamasının kısa bir süre sonrasında ürünlerin çöp olduğunu görüyoruz.
Bu sonuçtan hareketle gümrük prosedürünün yerine getirilirken ürünlerin içerik etiketinde yer alan
değerlere sahip olup olmadığının test edilmesinden çok etiketteki değerlere ilişkin sertifikaların var olup olmadığının kontrolünden ibaret olduğu anlaşılıyor.
SONUÇ
Led sektöründe birbirini takip eden hatalar sebebi ile haksız rekabeti oluşturuyor ,verilen taahhütlerin yerine getirilememesi alıcı ve satıcı ikilisinde bir
tarafın zararla diğer tarafın unvanını lekelemesi ile son buluyor. Bir çok küçük ölçekli firma işletme faaliyetlerine son vermek durumunda kalmakta.
Kaynaklar
https://ledpiksel.com/led-makaleleri
Etiketler: #LED, LED AYDINLATMA, MODÜL LED, PLUS MODÜL LED, EKO MODÜL LED, P10 PANEL, LED PANEL, SLİM LED PANEL, ENJEKSİYON MODÜL LED, KONTROL KARTLARI, KAYAN YAZI, PİKSEL LED